ERÄTOVERI

TYRVÄÄN METSÄNPOJAT – VAMMALAN NUOTIOSISKOT

Varusteista

Partiolainen tarvitsee aina perustarvikkeita retkillä ja leireillä. Ne ovat usein pitkäikäisiä hankintoja, ja esimerkiksi otsalampulle ja puukolle löytyy varmasti käyttöä partioharrastuksen ulkopuolellakin. Varusteet pakataan reppuun tai pieneen rinkkaan. Kaikki varusteet kannattaa ehdottomasti nimikoida, jotta ne kadotessaan päätyvät takaisin omistajalleen.

Partiohuivi

Partiovaruste voi yksinkertaisuudessaan olla vain partiohuivi, joka on kaikenikäisten partiolaisten tärkein partiovaruste. Sitä käytetään jokaisessa partiotapahtumassa, niin kokouksissa kololla, kesäleirillä kuin partioparaatissakin. Partiolaisen lippukunnan voi päätellä huivin väristä sekä huivin kärjessä olevasta huivikolmiosta. Jokaisella partiolippukunnalla on oma persoonallinen huivinsa!
Partioaitan valikoimista löytyy Metsänkävijöiden sinivalkoista huivia sekä klassista sinistä huivia. Näihin kiinnitettävät huivikolmiot sekä erikoisemman väriset partiohuivit hankitaan oman partiolippukunnan kautta.

Makuupussi

Partioretkillä ja -leireillä nukutaan omissa makuupusseissa. Makuupussi valitaan nukkujan pituuden sekä nukkumispaikan lämpötilan perusteella. Noin 150-senttisille ja sitä lyhyemmille lapsille löytyy myös omia makuupussimalleja.
Useimmiten ensimmäisillä retkillä majoitutaan mökeissä tai kesällä teltoissa, joten kaikista paksuimmalle pussille ei vielä välttämättä ole tarvetta. Kannattaa kuitenkin valita mieluummin aavistuksen liian lämmin pussi, kuin liian kylmä ja ohut. Makuupusseissa on pitkä kaksisuuntainen vetoketju, jonka avulla on helppo tuulettaa ja päästää viileää ilmaa sisään lämpimään pussiin. Liian ohuessa pussissa paleltaa, mutta liian lämpimän pussin saa vetoketjua avaamalla säädettyä mukavaksi.
Lämpimässä ympäristössä nukkuessa ei pussin ylimääräisestä pituudestakaan ole juuri lämpimyyden kannalta väliä. Tietenkin mitä lyhyempi pussi, sitä pienempään pakkaukseen se menee, ja sitä vähemmän se painaa. Tärkeää on, että pussi on kuitenkin tarpeeksi pitkä, jotta sinne mahtuu mukavasti lepäämään.
Makuupussien täytteet ovat joko keinokuitua tai untuvaa. Keinokuitupussi on edullisempi vaihtoehto. Se on hieman painavampi kuin untuvapussi, mutta valttikorttina on se, että se sietää paremmin kosteutta. Untuvapussi on hinnakkaampi, pakkaantuu pieneen tilaan ja on kevyt. Se ei siedä kosteutta, vaan paakkuuntuu märkänä ja on tällöin kylmä. Ensimmäiseksi makuupussiksi käytännöllisin ratkaisu yleensä on keinokuitutäytteinen makuupussi.

Makuualusta

Makuualusta toimii pehmikkeenä, suojaa makuupussia likaantumiselta sekä ulkona nukkuessa eristää maasta hohkaavalta kylmyydeltä. Makuualusta on kätevä myös esimerkiksi nuotiolla istuskellessa, jolloin sitä voi käyttää istuinalustana. Viereen mahtuu myös kaveri!
Makuualustoja on kolmea eri tyyppiä: perinteisiä solumuovisia, puhallettavia ilmatäytteisiä sekä itsestään täyttyviä ilmatäytteisiä. Puhallettavat makuualustat vievät vähiten tilaa, itsestään täyttyvät makuualustat täyttyvät vaivattomasti ja solumuoviset kestävät parhaiten kulutusta. Ilmatäytteiset makuualustat ovat pehmein vaihtoehto, mutta ne ovat toisaalta myös rikkoontumisherkkiä. Ilmatäytteisiin makuualustoihin on erikseen ostettavissa paikkoja. Jotkut valmistajat sisällyttävät pari paikkaa makuualustan mukana. Solumuovisia makuualustoja ei tarvitse varoa, ja ne kestävät kovaakin käyttöä.
Makuualustoja löytyy jokaiselle vuodenajalle. Mitä kylmemmässä nukutaan, sitä eristävämpi makuualusta tulee tarpeeseen. Ulkona pakkasessa nukuttaessa hyväkään makuupussi ei auta, jos kylmä pääsee makuualustan läpi. Silloin parasta on olla niin solumuovinen kuin ilmatäytteinen makuualusta. Ensimmäisillä retkillä mökissä tai kesällä teltassa nukkuessa riittää vähemmän eristävä solumuovinen malli mainiosti.

Puukko

Puukon käyttöä harjoitellaan yhdessä retkillä ja kokouksissa. Puukko on tarpeellinen niin telttakiilojen, makkaratikkujen sekä kiehistenkin askartelussa. Puukolle tulee käyttöä myös retkiruokaa laittaessa. Kunnon puukko on linkkaria vaivattomampi ja turvallisempi vaihtoehto, sillä sen kahvasta saa tukevan otteen eikä ote lipsu.
Puukon tulee olla omaan käteen sopiva. Siitä tulee saada tukeva ote ja sen täytyy tuntua mukavalta kädessä. Kuminen kahva on lakattua puista kahvaa pitävämpi, vaikka kädet olisivat märät. Puukkomalli, jossa on pyöristetty kärki sekä sormisuojushela, on turvallisin valinta ensimmäiseksi puukoksi. Sormisuojushelallisia puukkoja, joissa on kumikahva, löytyy myös terävällä kärjellä.

Otsalamppu

Retkillä ja leireillä tarvitsee valaistusta, partiolaisten polut kun usein vievät katulamppujen ulottumattomiin. Otsalamppu on kätevä vaihtoehto, sillä se jättää kädet vapaaksi tavaroiden kantamista, hampaiden harjausta, leikkejä ja pelejä sekä muita seikkailuja varten.
Lamppuvalmistajien toimivat perusmallit riittävät pitkälle. Ne ovat patterikäyttöisiä, mutta joihinkin saa erikseen hankittua myös ladattavia akkuja. Tarvittaessa keveät otsalamput saa sujautettua taskuun. Ne kestävät sadetta ja säätä. Partioretkien välillä otsalamppu palvelee myös kätevästi lukulamppuna.

Ruokailuvälineet

Jokainen tuo omat astiat partioretkille ja -leireille, ja niistä ruoka maistuu entistä paremmalta. Säätä ja kolauksia kestävät astiat ovat tärkeä varuste, joka voittaa pahviset ja kertakäyttöiset astiat mennen tullen. Ruokailuvälineet säilytetään kankaisessa astiapussissa. Muovista säilytyspussia täytyy välttää, sillä astioiden täytyy myös kuivua pussissa. Muovisessa pussissa vesi jää astioiden sekaan. Pieni pyyhe on tärkeä lisävaruste sillä partioleirillä jokainen huolehtii omista tiskeistään. Retkelle lähtiessä mukaan voi ottaa lisäksi katkaistun harjan. Astiapussiksi soveltuu mainiosti esimerkiksi ruokakauppojen kangaskassi, joka on myös helppo nimikoida ja koristella kangastusseilla mieleisekseen.

Saatavilla on valmiita ateriasettejä, jotka sisältävät kaiken aterimista ja mukista lautasiin. Vaihtoehtoisesti voi kerätä mieleisensä kokonaisuuden erilaisista yksittäisistä astioista. Erilaiset haarukka-lusikka-veitsi -yhdistelmät ovat suosittuja, sillä ne säästävät tilaa astiapussissa. Astioita on eri väreissä, materiaaleissa ja kokoluokissa, joten mieleinen ja omaan käteen sopiva löytyy varmasti. Kahvallinen muki on helppo ripustaa repun ulkopuolelle ja puinen kuksa on aina klassisen tyylikäs vaihtoehto.
Ruokailuvälineiden lisäksi on hyvä olla pieni juomapullo, mitä on helppo kuljettaa mukana, ja mistä on helppo juoda. Liian isoa pulloa ei kannata ensimmäiseksi ostaa, sillä sitä ei tule niin helposti otettua mukaan päivän aktiviteetteihin, ja siten tarpeellinen juominen voi jäädä.

Sadeasu

Ulkona puuhailu on huomattavasti hauskempaa, kun harmaasta säästä ei tarvitse välittää. Kunnon sadeasu koostuu housuista ja takista, jotka pitävät sateen ja tuulen. Lapsille löytyy niin valmiita asuja, kuin erikseen housuja ja takkeja. Partioaitan valikoimien sadeasut ovat kalvollisia kuorivaatteita. Tämä tarkoittaa, että sateen- ja tuulenpitävyyden lisäksi ne myös hengittävät. Näin ne ovat mukavia päällä eivätkä hiosta reippaassakaan menossa. Kuorivaatteisiin tulleet mahdolliset reiät saa paikattua helposti Gore-Tex -paikoilla.

Reppu tai rinkka

Partioretkillä omat tavarat kulkevat mukavasti repussa tai pienessä rinkassa. Lapsille löytyy omia kantolaitemalleja, jotka saa hyvin säädettyä pienemmällekin kantajalle sopivaksi. Niiden ulkopuolella on usein valmiita kiinnityspaikkoja esimerkiksi makuualustalle. Kiinnityspaikkoja saa lisättyä myös irtohihnojen avulla.
Reppujen ja rinkkojen kankaat hylkivät suhteellisen hyvin kosteutta, mutta kaikki varusteet kannattaa silti pakata vesitiiviisti. Tähän tarkoitukseen löytyy vedenpitäviä pakkauspusseja, jotka ovat muovipusseja kestävämpi vaihtoehto. Rinkkoihin ja reppuihin saa myös erillisiä sadesuojia. Sadesuoja asetetaan repun tai rinkan ulkopuolelle kuminauhan tai kiristysnauhan avulla.

Kengät

Kesäleirillä riittävät kengät ovat normaalit kesäkengät. Sandaalit on hyvä olla myös mukana hellekelien varalle ja kumisaappaat sateen yllättäessä. Lämpimämmällä kelillä saappaat eivät ole hyvä valinta, koska ne eivät hengitä. Jos tarkoitus on lähteä haikille tai vaellukselle, silloin on syytä panostaa enemmän myös jalkineisiin. Tukevat, nilkan yli tulevat retkeily- tai vaelluskengät takaavat mukavan ja turvallisen askeleen.

 

Lähde: www.partioaitta.fi 13.12.2013

TyMe ja VaNu Facebookissa